Rønnebær snaps

rønnebær

Rønnebær snaps


Rønnebærrene er sure, sagde ræven.
Det er vel et af de mest kendte citater fra ens barndom. Ræven har jo ret, altså indtil frosten har været der. Så smager de egentlig ok. Når du skal bruge rønnebær til snaps, så kan du med fordel plukke dem og så få dem frostbehandlet via din fryser.
 
Opskrift
Pil rønnebærrene af klaserne og skyld dem godt (husk at de skal have frost, så smagen bliver lidt sødere)
Kom dem i dit glas og hæld vodka over
Sæt låget på og lad det trække 1 måned.
Smag, og hvis den ikke er kraftig nok, så lad den trække lidt længere
Filtrer væsken og hæld din snaps på flaske eller karaffel
Lad den lagre i 2 – 3 måneder
Min erfaring er at jo længere tid man kan lade den stå, des bedre smagsoplevelse
.

Den lægelige historie
Plant en røn på graven, så kan den døde ikke gå igen. En røn, der vokser over jorden, er magisk og kaldes for en flyverøn, og med en pind af denne kan hekse ikke gøre noget.

I rønnebær er de virksomme stoffer bl.a. sorbinsyre, bitterstoffer, sukker, C vitamin, karotiner og små mængder af mineraler. Der er også en ganske lille mængde af blåsyre, men det er meget betydningsløst, da det forsvinder ved kogning.
Rønnebærekstrakt bruges ved fremstilling af forskellige ernæringsprodukter til spædbørn samt til limonader. Rønnebær virker stærkt fordøjelsesfremmende og virker blodrensende. Den hjælper også ved tarm- og maveforstyrrelser, reumatisme, nyresten og febersygdomme.

Af rønnebær udvindes der stoffet Sorbose, der bruges som sukkererstatning til diabetikere

I Nordens gudeverden er Rønnebærtræet viet til guden Thor, og rønnebærkvistene blev anset som et udtryk for overnaturlige kræfter

I gamle dage helbredte man gigt på følgende måde:
Man begynder med at tage 1 bær den første dag og så fremdeles – indtil man er oppe på 20 bær. Herefter går man gradvis tilbage til 1 bær, og kuren er færdig. Bærrene skal tages på fastende hjerte og skal tygges godt. Kuren må kun tages, hvis man har sunde nyrer.

Dette indlæg blev udgivet i Månedens dram. Bogmærk permalinket.